Diamond Approach

Wat is de Diamond Approach?

De Diamond Approach is een hedendaags spiritueel pad dat ons opent voor onze essentie – voor wie we ten diepste zijn – en voor de mystieke dimensie van de realiteit. Het overbrugt de tegenstelling tussen psychologie en spiritualiteit, lichaam en ziel, het aardse en het goddelijke. De grondleggers van dit pad zijn Hameed Ali (auteursnaam A.H. Almaas) en Karen Johnson.

De belangrijkste methode is een unieke vorm van zelf-onderzoek in onze persoonlijke en directe ervaring zoals die zich in elk moment aandient. Uitgangspunt hierbij is liefde voor de waarheid en een open en nieuwsgierige houding. Daarnaast beoefenen we meditatie en aanwezig-zijn in het moment om ons bewustzijn te verdiepen.

Tegelijkertijd omarmen we een vervullend leven vanuit datgene wat we over onszelf en over de realiteit bewust worden. Terwijl we steeds meer doorzien dat we in de wereld zijn, maar niet van de wereld.

Hameed Ali (A.H. Almaas) over inquiry (open onderzoek):

Een spiritueel pad volgen vraagt een commitment, wat
betekent dat precies?

Je aanmelden bij een doorgaande spirituele groep is iets heel anders dan het volgen van een aantal cursussen of trainingen. Een van de verschillen is het soort commitment dat je maakt. En daarom is het van belang eerst kennis te maken met het werk van de Diamond Approach voordat je je aanmeldt voor Diamond Heart Nederland. Dat kun je doen door boeken te lezen over het Diamant pad, of sessies te doen bij een Diamond Approach leraar, of een open programma te volgen waarin je kennis maakt met open onderzoek, de centrale beoefening van het Diamant pad. 

Als we je inschrijfformulier ontvangen kijken we met je mee of het op dit moment in je leven past om dit pad te volgen. Want een doorgaande groep vraagt een verbintenis: Zowel van de studenten als van de leraren. We delen niet alleen verfijnde kennis over spirituele realisaties, we vormen met elkaar ook een veld van aanwezigheid waarin de beoefening en transformatie kan plaatsvinden. En daarbij is het belangrijk dat je alle retraites volgt.

We begrijpen dat het vreemd kan zijn dat je betaalt voor elke retraite, ook als je er een keer niet bij kunt zijn. Zeker als je gewend bent om alleen te betalen voor een programma waar je bij aanwezig bent. Maar een commitment betekent dat wanneer je een keer niet aanwezig kunt zijn of ziek bent, dat je de retraite waar je niet bij aanwezig was beluistert en dat je de oefeningen doet. Zo zorg je ervoor dat je geen belangrijke informatie mist. We vragen je natuurlijk niet om zo’n langlopend programma in een keer te betalen; voor de drie tussenliggende zondagen en voor een retraite ontvang je steeds een aparte factuur. Je commitment uit zich allereerst in je beoefening, maar ook door ervoor te zorgen dat je op tijd de programmakosten overmaakt. Op die manier vernieuw je steeds je verbintenis.

Je kunt natuurlijk wel na elke retraite stoppen, en we vragen je om ons in dat geval tijdig op de hoogte te brengen. Als je stopt en je wil later weer instappen in Diamond Heart Nederland dan is dat niet automatisch mogelijk. Het kan zijn dat de groep vol is, en het kan zijn dat we je vragen bepaalde gemiste retraites en dagen in te halen voor je weer mee kunt doen.

Als je deelneemt aan een doorgaande groep, resoneer je met het pad van open onderzoek en wordt je liefde voor wat waar is steeds persoonlijker.  Je commitment is nodig als tegenkracht tegen de niet te onderschatte neiging van het ego om comfort belangrijker te maken dan de verbinding met een waarheid die je persoonlijkheid transformeert en je ervaring verdiept. Door een spiritueel pad voor langere tijd op je in te laten werken ga je de vruchten ervan plukken.